Pasi de urmat in caz de accident

1. In cazul unui accident soldat cu vatamari de persoane, chemati salvarea si anuntati Politia la numarul unic 112 !

2. Daca nu au rezultat vatamari de persoane si au fost implicate doar doua vehicule, puteti opta pentru solutionarea accidentului pe cale amiabila ( fara a merge la Politie ) prin intocmirea unui formular de Constatare amiabila.

3. Acest formular poate fi utilizat pentru toate evenimentele rutiere intamplate dupa data de 01 iulie 2009, in care au fost implicate doar doua vehicule si in urma carora nu au fost inregistrate vatamari coporale.

4. Formularul poate fi procurat de la societatea de asigurari sau de la agentul/brokerul unde aveti incheiata polita de asigurare RCA sau CASCO.

5. Completati formularul cu informatii conforme cu datele din: polita RCA, certificatul de inmatriculare al vehiculului si permisul de conducere. Urmariti ca si datele celuilalt vehicul implicat in eveniment sa fie sa corespunda cu documentele acestuia. Marcati cu atentie casuta corespunzatoare situatiei in care va aflati la momentul producerii evenimentului si incercati sa desenati o schita cat mai exacta.

6. Atat dumneavoastra cat si celalalt conducator auto implicat in evenimentul rutier veti completa un singur formular, unul in partea albastra si unul in partea galbena a formularului. Atunci cand ambii conducatori sunt de acord cu cele mentionate pe formular, acestia semneaza formularul si fiecare va lua cate un exemplar al acestuia.

7. Trimite-ti formularul catre asiguratorul dumneavoastra RCA pentru a il instiinta cu privire la implicarea in eveniment. ( vezi lista societatilor autorizate sa practice asigurari de vehicule ).

8. Daca aveti pretentii de despagubire, trebuie sa va adresati asiguratorului RCA al celeilalte parti implicate in accident.

9. Pentru a putea circula cu vehiculul avariat si pentru a va putea efectua reparatiile la vehicul, trebuie sa obtineti Documentul de introducere in reparatie.

Este un document similar autorizatiei de reparatie pe care o elibereaza Politia.

  1. Documentul de introducere in reparatie se poate obtine la:
  2. Asiguratorul RCA al celuilalt vehicul, in cazul in care va considerati indreptatit in a primi despagubiri;
  3. Asiguratorul dumneavoastra RCA;
  4. Asiguratorul dumneavoastra CASCO, caz in care puteti solicita si despagubiri.

Pentru obtinerea acestui document este necesar sa va prezentati la societatea se asigurari cu vehiculul avariat.

1. Dreptul la despagubire in baza asigurarii RCA al celuilalt vehicul implicat va fi stabilit de catre asiguratorul acestuia in baza informatiilor mentionate pe formularul de constatare amiabila si a oricaror alte mijloace de proba.
2. Completarea si semnarea formularului de “Constatare amiabila de accident” nu reprezinta o recunoastere a raspunderii conducatorilor auto, ci un cumul de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna.

Sursa: “Ghid de buna purtare in caz ca ti-ai lovit masina”
Campanie sustinuta de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Lasă un răspuns

*


9 + three =