Despre constarea amiabila si intrebari frecvente


Cadrul legal privind constatarea amiabila de accident

Legea nr.136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare; OUG nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cu modificarile si completarile ulterioare (art. 79); Ordinul CSA nr.21/2008 pentru punerea in aplicare a Normelor privind utilizarea formularului Constatare amiabila de accident (M.Of., Partea I, nr. 876 din 24/12/2008).

Ce este constatarea amiabila de accident?

Constatarea amiabila de accident permite partilor implicate in accident sa completeze, pe un singur formular, elementele privind circumstantele producerii evenimentului, datele personale de identificare, datele vehiculelor implicate, precum si ale propriilor asiguratori.

Completarea acestui formular nu reprezinta o recunoastere a responsabilitatii in producerea evenimentului, ci un cumul de elemente si fapte care vor ajuta in solutionarea dosarelor de dauna. Partea de responsabilitate ce revine fiecarui conducator auto va fi stabilita de catre asiguratori, in functie de informatiile completate in formular de catre ambii conducatori auto.

De cand se aplica?

Potrivit Ordinului CSA nr.21/2008, procedura de Constatare amiabila de accident va putea fi aplicata cu incepere de la 1 iulie 2009.

In ce cazuri se aplica?

Procedura de constatare amiabila va putea fi aplicata in cazul accidentelor rutiere survenite pe teritoriul Romaniei in care au fost implicate doua vehicule si din care au rezultat numai pagube materiale. Potrivit art.79 din OUG nr.195/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, conducatorii vehiculelor implicate intr-un astfel de accident si care au completat si inaintat formularul de constatare amiabila, nu mai au obligatia de a se prezenta la politie in vederea intocmirii documentelor de constatare.

Este obligatorie utilizarea procedurii de constatare amiabila de accident?

Utilizarea formularului de constatare amiabila de accident nu este o obligatie, ci este o alternativa la procedura actuala.

In ce consta procedura de constatare amiabila de accident?

Conducatorii celor doua vehicule implicate in accident completeaza impreuna un singur formular de constatare amiabila de accident. Acesta contine doua pagini autocopiative, ambele avand aceeasi valoare juridica, si instructiuni de utilizare. Dupa completarea tuturor datelor solicitate, fiecare conducator de vehicul are obligatia de a transmite copia formularului Constatarii amiabile de accident catre asiguratorul RCA al vehiculului pe care l-a condus.

Daca una din persoanele implicate in accident se considera indreptatita a solicita despagubiri in baza asigurarii RCA, proprietarul vehiculului respectiv se adreseaza asiguratorului RCA al celuilalt vehicul implicat in accident.

In cazul avizarii unei daune in baza formularului Constatare amiabila de accident, asiguratorii indeplinesc formalitatile de deschidere a dosarului de dauna, constatare a pagubelor si eliberarea documentului de introducere in reparatie.

In vederea solutionarii dosarelor de dauna avizate in baza unei Constatari amiabile de accident, pentru stabilirea raspunderii, asiguratorii au incheiat un protocol de colaborare privind constatarea amiabila de accident care contine si procedura privind stabilirea raspunderii si regimul probator in functie de cumululul de elemente ?i fapte descrise in formularul Constatare amiabila de accident. Procedura reprezinta o cazuistica completa inspirata din codul rutier roman si practica franceza in domeniu. Aceasta cazuistica imagineaza in scris si prin schite toate posibilitatile de coliziune care se pot inregistra in trafic, precum si modul de stabilire a responsabilitatii civile in respectivul eveniment.

Incadrarea accidentului in unul din cazurile prevazute in protocol si stabilirea raspunderii civile de catre asiguratori se realizeaza prin analiza tuturor elementelor de informare ce figureaza in formular si prin orice alt mijloc de proba.

Dosarele de dauna RCA deschise in baza formularului se solutioneaza conform legislatiei in vigoare.

De unde iau formularul de constatare amiabila de accident?

Potrivit Ordinului CSA nr.21/2008, formularul Constatare amiabila de accident este tiparit si distribuit de societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari pentru vehicule, conform modelului prevazut in anexele la normele puse in aplicare prin ordinul mentionat.

Lasă un răspuns

*


- 5 = one